طراحی سایت
پنجشنبه 6 ارديبهشت 1403.
تاریخ شمسی :

دکوپارت

EN

FA

تولید کننده مبلمان اداری و دکوراسیون داخلی

انواع مصنوعات چوبی

امروزه اكثر MDF‌ هاي توليدي در جهان به صورت روكش شده يا به عبارت بهتر روسازي شده مصرف مي‌شوند. اين روسازي شامل انواع روكشهاي طبيعي (چوبي) و مصنوعي و رنگ و لاكهاي مختلف است. MDF‌ هاي مورد مصرف در ايران نيز اكثرا بصورت روكش شده و عمدتاً با روكش‌هاي مصنوعي مورد روكش‌ها را مي‌توان به دو گروه عمده روكش‌هاي طبيعي (چوبي) و روكش‌‌هاي مصنوعي تقسيم كرد.

  1)  روكش‌هاي طبيعي (چوبي): روكش چوبي (Veneer) به لايه‌هاي نازك چوب گفته مي‌شود كه طي فرآيند خاصي توليد مي‌شوند. معمولاً پس از پخت چوب در بخار يا آب داغ، گرده بينه مرغوب چوبي را كه اكثراً از گونه‌هاي پهن برگ هستند ،‌با روشهاي لوله‌بري Peeling يا تراشه‌گيري Slicing تبديل به لايه‌ها يا ورقه‌هاي نازك چوب تزئيني مي‌كنند. (روكش گيري از چوب‌هاي سوزني برگ نيز امكان پذير است ولي مصرف كمي دارد)

2) روكش‌هاي مصنوعي : لايه‌ها و اوراق منفرد يا مركب از موادي نظير كاغذ (تزئيني يا غير تزئيني)،‌مواد ترموپلاستيك (PVC) و غيره ساخته مي‌شود كه مي‌تواند به رزينهاي مختلف مانند ملامين فرمالدئيد و فنل فرمالدئيد آغشته شده باشد. اين اوراق ممكن است با لاكهاي پوششي مقاوم در برابر عوامل مختلف ، ورقهاي اكريليك ،‌PVC و … پوشش داده شده باشد كه براي پوشاندن سطوح اوراق فشرده چوبي (MDF‌ ،‌تخته طرح چوب و …) بكار مي‌روند.

در ادامه اين گزارش هر يك از روكش‌هاي فوق ، انواع آنها و همچنين ساير روشهاي روسازي معرفي مي‌شود.

                                                                   

MDF

مخفف كلمه لاتين Medium Density Finerboard (فيبر با فشردگي متوسط) است. و جزء فراورده هاي چوب محسوب مي شه. نوعني تخته فيبر است كه به روش خشك توليد مي گردد. و از ذرات چوب بهم چسبيده تحت فشار و حرارت ساخته مي شود. MDF را پس از توليد مي توان روكش كرد. روكش هاي تزئيني علاوه بر زيبايي، به دوام آن در محيط مثل آشپزخانه كمك مي كند. روكش ملامينه از متداول ترين نوع روكش براي MDFاست . MDF در ابتداي كار به جاي ورقهاي فشرده چوبي به كار مي رفت ولي بعدها به جاي چوب نيز استفاده شد و در ال حاضر دامنه كاربري آن روز بروز اضافه مي شود.

تاريخچه MDF

با توجه به اينكه گفتيم MDF نوعي تخته فيبر ست، و تخته ي فيب حدود بيش از صد سال قدمت دارد و اولين تتخته ي فيبر عايق در دوران جنگ جهاني اول ساخته شده است و صنعت تخته خره چوب براي اولين بار در كشور آلمان و در زمان جنگ جهاني دوم توسعه پيدا كرد. و كاربرد آنها در دهه ي 1970 به سرعت توسعه پيدا كرد. پس مي توانيم بگویيم كه مثل چوب خيلي قديمي نيست و عمر آن از يك قرن تجاوز نمي كند.

نياز بازار ايران در MDF از طريق واردات تأمين ميشه و به صورت خام و روكش شده است كه عمدتا از كشورهاي تركيه، ‌انرونزي، ‌روسيه،‌ اسپانيا، ايتاليا،‌ آلمان، اتريش،‌فنلاند و ... وارد مي شود. البته محصولات تركيه و اندونزي نسبت به ساير كشورها از نظر قيمت كمتر هست و طرفدار بيشتري در بازار فعالي ايران دارد. و امروزه حدود 80 تا 90% واردات از كشور تركيه مي باشد.

خصوصياتي كه باعث مي شود كه MDF كاربردهاي متنوع داشته باشد: ضخامت و ابعاد قابل توليد ،‌اينكه قابليت ابزارخوري، ماشين كاري و سنباده زني، سطوح صاف و متراكم،‌ قابليت شكل پذيري و لبه هاي صاف، عدم وجود معايب چوب، قابليت انجام روي تمام سازه ها،‌ زيبايي ظاهري ، قيمت مناسب و مقاومت بسيار بالا در برابر رطوبت و حشرات و قارچها.

مشخصات فني يك MDF خوب و مرغوب: مقاوم در برابر نفوذ آب، متورم نمي شود،‌انسجام و قدرت آن زياد است و زود نمي شكند، جرم حجمي بالا دارد و پوك نيست، از ميزان چسب مصرفي بالائي برخوردار باشده ، ضخامت زياد باشه . مقاومت كششي و خمشي خوبي داشته باشد.

كاربرد MDF

MDF بيشتر در فضاهاي داخلي ساختمان استفاده مي شود و با آن مي توان براي ساخت انواع كمدها و كتابخانه،‌ ميز و كابينت و چيزهاي ديگر استفاده كرد.

چون MDF ها به صورت ورقه هاي مسطح به ابعاد تقريبي 360×180 مي باشد، به وسيله اره هاي مخصوص آنها را به ابعاد كوچكتر كه قبلا مشخص كرده ايم در مي آوريم و لبه هاي آن را به وسيله نوارهاي مختلف و رنگي پي وي سي PVC پوشش مي دهيم كه از ورود قارچها و رطوبت جلوگيري كنيم، سپس قطعات كوچكتر را بوسيله پرچ به هم وصل كرده و وسيله مورد نظر را درست مي كنيم مثلا براي ساخت كابينت آشپزخانه ابتدا ابعاد را در مي آوريم و تمام مراحلي را كه گفتم انجام مي دهيم ابعاد MDF به طور معمول 366×183 - 410×183 و 244×122 - 244×183 مي باشد.

MDF با چگالي متوسط بصورت فشرده از ضايعات چوب تهيه مي گردد و از مقاومت زيادي در مقابل رطوبت برخوردار است. MDF همواره به عنوان مغز و درون کار در صنعت چوب مورد استفاده قرار مي گيرد. آنچه MDF را زيبا مي سازد پوشش روي آن است که بسته به نوع کارمتفاوت مي باشد. از معروفترين روکشهاي MDF مي توان PVC،HDF، HPL، هاي گلاس، لترون، ممبران وفرميکا را نام برد. لازم به ذکر است فرميکا بسته به نوع ضخامتش متفاوت مي باشد.

ورقهاي کاغذي يا لترون (Paper Foil)

به اين روکشها Finish Foil يا به اصطلاح تجاري لترون هم مي‌گويند . (لترون نام يکي از توليدکنندگان مشهور اين نوع روکش است) اين روکش از يک لايه کاغذ معمولا تزئيني با وزن پايه g/m2140-40 (قبل از آغشته سازي) به صورت ساده يا طرحدار ، مات يا براق که معمولا با رزينهاي ملامين فرم آلدهيد آغشته و خشک شده، تشکيل شده است. از مزاياي اين روکش تنوع رنگ و نقش ، ارزاني و کار آسان با آن است و از معايب آن کلا" مي‌توان دوام کمتر و مقاومت کمتر نسبت به عوامل خارجي را نام برد.

لترون

شركت لترون در سال 1963 توط متخصصين كارخانه صنعت كاغذ و لاك آلمان تأسيس شد. طراحي آن كامپيوتري بود و در حال حاضر توسط دستگاههاي اتوماتيك توليد مي شود. اين روكش با بيش از 150 ميليون متر مربع در سال، بيشترين مقدار مصرف را بين روكش هاي ديگر در 5 قاره دنيا دارا است. يكي از مزاياي لترون نسبت به ديگر روكش ها مقاوم بودن آن در برابر آب و استحكام بيشتر در برابر ضربه و سائيدگي ونور آفتاب مي باشد.

موارد استفاده از لترون همان موارد مصرف برا ي MDF است با اين تفاوت كه لترون ازرانتر است و در جاهايي استفاده مي شود كه رطوبت و قارچ پذيري در آنها خيلي كم باشد. يا بطور خلاصه تر اسنكه عمر كوتاهتري نسبت به MDF دارد و با آن وسايلي درست مي شود كه زمان كمتري بخواهيم از آن استفاده كنيم.

نئوپان
نئوپاننامتجاریمحصولیاستازخردههایچوبکهناماصلیآنتختهخردهچوباستکهبهعلتاستمراراستفادهدرایرانبهغلطبیندستاندرکارانمصطلحشدهاست. نئوپانمحصولچوبمهندسیشدهٔساختهشدهازخردهچوبهاییمثلتراشههایکارخانهارهکشییاخاکارهورزینمصنوعییاچسبهایمناسبدیگراستکهپرسوفشردهشدهباشد. نئوپانیکفرآوردهٔکامپوزیتیاست. اینمحصولمعمولاًازصنایعبازیافتچوباستبطوریکهضایعاتبدستآمدهدرفرآیندبهرهبرداریازچوبدرختانبرایمصارفمختلفراتبدیلبهخردهچوبنمودهوبامخلوطیازچسبهایشیمیاییتحتحرارتوفشارپرسبدستمیآید.

تفاوت لترون باMDF

در كشورها به نئوپانهايي كه توسط لترون روكش مي شوند اصطلاحا لترون گفته مي شود. به همين دليل و در واقع تفاوت بين نئوپان و MDF است چون هر دو صفحه توسط لترون روكش مي شود.

HPL يا فورميکا : (لامينت تحت فشار بالا )

فرميكا با اسم اختصاري HPL كه مخفف High Pressus Laminate مي باشد. كه يك كلمه اسپانيايي و معرف ورقه اي است مركب از چندين لايه ساخته شده از الياف مثل كاغذ، آغشته به رزين هاي عمل كننده درگرما كه تحت تاثير حرارت و فشار 5 مگا پاسكال به هم چسبيده باشند. يك يا در سطح فرميكايي مي تواند از ورقه هاي رنگي يا تزئيني آغشته به رزين ملامين پوشيده شود. در ايران به توليد ورقه هاي فرميكاي ضد حرارت و رطوبت پرداخته مي شود و در حال حاضر از كشورهايي نظير هند،  تركيه و سوريه و ... نيز وارد مي شود. مواد اوليه معمولي جهت ساخت فرميكا يا HPL عبارتند از كاغذ كرافتك،  كاغذ دكوراتيو، رزين فنليك و رزين ملامين.

خصوصيات روكش فرميكا:

1- مقاومت هاي رطوبتي، كه مقاوم در برابر آب و بخار و بدون ترك خوردگي و ورقه شدن هستند.

2- مقاومت هاي حرارتي: داراي تحمل دماي خشك و شوك حرارتي تا دماي°180 سانتي گراد داري مقاومت در برابر حرارت سيگار بدون باقي ماندن اثر آن و تغييرات ابعادي در دماي بالا كمتر از 3% مي باشد.

3- ساير مقاومتها

به دليل استفاده از چسب رزين فنوليك در توليد فرميكا در مقابل جريان الكتريسيته مقاوم بوده و به دليل استفاده از چسب رزي ملامين در سطح لايه باعث مقاومت رويه در برابر اسيدهاي ضعيف مي باشد.

پرس هاي ممبران (بالشتكي ،‌غشائي)

با استفاده از اين پرسها مي‌توان روكش‌هاي تزئيني مانند فويل‌هاي PVC يا روكش‌هاي چوبي و … را روي MDF كه قبلاً سطح و يا لبه‌هاي آن ماشين كاري شده چسباند. معمولاً براي اين كار فقط از MDF استفاده مي‌شود چون تنها تخته قابل ماشين كاري است . بيشترين استفاده از اين نوع پرس براي توليد درهاي پيش ساخته كابينت و درهاي داخلي ساختمان از MDF مي‌باشد.

روکشهاي ملامينه : LMP روکش‌هاي ملامينه پرکاربردترين روکش  MDF در جهان و در ايران در بين تمام روکشهاي چوبي و مصنوعي مي‌باشند. LMP از کاغذهاي تزئيني (دکور) آغشته به چسب ملامين فرم آلدهيد که خشک شده تشکيل گرديده و به صورت مستقيم بدون نياز به چسب زني مجدد روي تخته چسبانده مي‌شود.

روکشهاي ترموپلاستيک

اين گروه روكشهاي مصنوعي ، ‌روكشهاي ساخته شده از مواد گرما نرم (ترموپلاستيك) هستند كه در اثر گرما تغيير شكل داده و قابليت انعطاف بسيار بالايي دارند.بعضي روكش‌هاي ديگر از جمله روكشهاي چوبي و كاغذي هم در روكش كردن سطوح ناهموار و ابزار خورده استفاده مي‌شود اما در سطوحي كه داراي اختلاف سطح‌هاي عميق و زياد و اشكال برجسته و فرورفته با انحناء‌هاي متعدد و مشكل هستند فقط مي‌توان از روكش‌هاي ترموپلاستيك استفاده كرد. قابليت انعطاف اين نوع روكش از مزيتهاي كاربردي آنها محسوب مي‌شود. اين نوع روكشها عمدتاً شامل روكش PVC و ورقهاي اكريليك است كه روكش PVC پرمصرف‌ترين آنها مي‌باشد.

  • ·الف - روكش پلي وينيل كلرايد PVC

فويل‌هاي PVC در تعداد لايه‌هاي مختلف ،‌تنوع لايه‌هاي مختلف ،‌ضخامتها ،‌رنگها ونقوش مختلف و نيز نقوش برجسته مختلف (صاف ،براق ،‌مات، رگه چوبي و…) بسته به نوع كاربرد مورد نياز توليد مي‌شوند و معمولاً شامل لايه‌هاي پلي و نييل كلرايد ،‌لايه آستري و لاكهاي متفاوت هستند. ضخامت اين نوع روكشها بين 2/0 تا 3 ميلي‌متر است.

به علت قابليت انعطاف‌ اين نوع روكش ، از آن براي روكش كردن سطوح ابزار خورده با اختلاف سطح زياد و نيز براي ساخت نوار لبه ،‌روكش كردن پروفيل‌ها ،‌نوار لبه‌هاي فرم‌دار و فرز خورده استفاده مي‌شود. مثلاً روكش كردن درهاي كابينت‌هايي كه داراي ماشين كاري‌هاي عميق هستند. همچنين يكي از استفاده‌هاي منحصر به فرد روكش‌هاي PVC در ساخت مصنوعاتي است كه نياز به پيوستگي روكش در ابعاد مختلف يك سازه يا به عبارتي نياز به ايجاد شيار V شكل روي تخته و تاكردن آن باشد،‌بهترين مثالها در اين مواد توليد ميز تلويزيون و جعبه بلندگو (باند) و … است.

اين نوع روكشها را روي سطوح صاف MDF كه با سنباده با 100 Grit سنباده شده است و تميز شده است مي‌چسبانند. تلرانس ضخامت تا 3/0+ ميلي متر را مي‌توان در اين مورد قبول كرد.

روكش‌هاي PVC را معمولاً در دماي اتاق با پرسهاي غلطكي با استفاده از پاشش چسبهاي كوپليمري يا چسب اپوكسيد مي‌چسبانند. در بعضي مواقع چسبهاي گرما نرم نيز استفاده مي‌كنند. تخته خارج شده از پرس بايد روي سطوح صاف براي چند ساعت نگهداري شود تا اتصال بين روكش و تخته توسط چسب تكميل شود.

تخته‌هاي MDF ابزار خورده در سطح يا لبه را با استفاده از پرس ممبران با روكش‌ PVC به راحتي مي‌توان روكشي كرد. اين نوع محصول در ساخت در كابينت‌ها و لوازم اتاق خواب كاربرد دارد. انعطاف بسيار خوب روكش PVC خصوصاً وقتي كه داخل پرس ممبران حرارت مي‌بيند باعث مي‌شود كه بتوان نقوش بسيار ريز و ظريف ،‌ابزار خورده‌هاي عميق ، اشكال با شعاع‌هاي كوچك و سخت را با آن روكش كرد.

در اين نوع ماشين كاري تنها تخته قابل استفاده MDF است. در اين روش سطح و محلهاي ابزار خورده را با اسپري چسب پلي اورتان پوشانده و با دماي 85c پرس مي‌كنند.

در سطوح صاف در صورت نياز مي‌توان روكش PVC را بصورت نقش برجسته يا دو لايه با دو رنگ و نقش چسباند. در صورت چسباندن دو لايه متفاوت PVC ،‌لايه رويي را طبق نقشي خاص برمي‌دارند تا حالت دو رنگ زير و رو نمايان شود. از تخته‌هاي روكش شده با PVC غير از مصارف ياد شده در ، استفاده‌هاي عمومي مثل مبلمان اداري نيز استفاده مي‌شود. اين نوع روكش زيبايي روكش‌هاي لامينت و ملامينه را ندارد. و در برابر حرارت مطلقاً مقاوم نيست. هرچند رويه آن نسبت به آب (خنك) و رطوبت مقاوم است. اما مقاومت در برابر رطوبت بستگي به چسب مصرفي در چسباندن روكش نيز دارد.

اين نوع روكش در برابر عوامل مكانيكي مانند سايش و خش و … نيز مقاومت دارد. تميز كردن آن بعلت مقاومت سطحي در برابر آب و جنس آن بسيار آسان است و نيز از محاسن آن قابليت كار آسان با اين نوع تخته‌هاي روكش شده است.

كلاً اين نوع روكش دوام بالايي ندارد و براي ساخت مبلمان داخلي اداري و … كم دوام هم از آن استفاده مي‌شود. استفاده از اين روكش در آشپزخانه (بجز در كابينت) توصيه نمي‌شود، ‌مخصوصاً رويه كابينت.

  • ·ب - روكش‌هاي ورق اكريليك

نوع دوم روكشهاي ترموپلاستيك ورقهاي اكريليك هستند. اين نوع روكشها متشكل از هيدروكسيد آلومينيم (تري هيدريد آلومينيوم (ATH) ،‌رزين اكريليك MMA و رنگدانه‌ها مي‌باشد. دامنه ضخامت اين روكشها 3 تا 19 ميليمتر است و وزن مخصوص آنها حدود 1/77 گرم بر سانتي‌متر مكعب مي‌باشد.

اين روكشها داراي تمام مزاياي روكشهاي PVC از جمله فرم‌پذيري و قابليت انعطاف بسيار بالايي در دماي 80-70 درجه سانتي گراد در داخل پرس ممبران را دارد. ضمن اينكه داراي مقاومت به ضربه ، مناسب و نيز قابليت منحصر به فرد ترميم‌پذيري است. بطوريكه مي‌توان سطوح آسيب ديده آن را  ترميم كرد و سطوح ترميم شده نيز به راحتي قابل تشخيص نخواهد بود. ضمناً حساسيت اين نوع روكش نسبت به آتش سيگار و تغيير رنگ در برابر نور خورشيد كمتر از PVC است. تنوع رنگ اين روكشها بسيار زياد است.

همانگونه كه ملاحظه مي‌شود اين نوع روكش داراي تمام مزاياي PVC و يكسري مزاياي بالاتر مي‌باشد مورد استفاده آن مشابه به موارد استفاده PVC بوده و با اين تقاوت كه از اين روكش در مصنوعات گرانتر و مرغوبتر استفاده مي‌شود.

HDF  (High Density Fiber)

HDF يك نوع فثبر فشرده است كه از لحاظ مقاومت در برابر رطوبت خيلي مقاوم تر از MDF است و با روكش هاي مقاوم تري روكش مي شود و كاربري آنها در كف آشپزخانه و سالن ها و اتاق ها مي باشد . براي ساخت دربهاي داخلي ساختمان كاربرد دارد و ....

روکش هايگلاس

اين روکشها که به تازگي بازار صنايع چوبي را اشباع کرده است داراي سطح براق و نقوش و طرح هاي مختلفي است که کاربرد آنها در درب هاي کابينت و ميزها و کمد و ساير مصنوعات چوبي بيشتر ديده مي شود.

رنگ كردن

انواع و اقسام رنگها روي MDF قابل اجرا و متداول مي‌باشد ، خصوصاً با توسعه كاربرد رنگهاي پودري روي MDF اين روش رونق بيشتري يافته است و در بعضي مصنوعات چوبي برخي مشتريان كالاهاي رنگ شده را ترجيح مي‌دهند. خصوصاً با استفاده از روشهاي تلفيقي ،‌برجسته‌‌كاري فوق‌الذكر سطوح نقاشي شده زيبايي را با MDF مي‌توان خلق كرد.

لاك كاري

انواع لاكها و مواد شيميايي با رنگ دانه‌هاي مختلف به صورت‌هايي مانند رنگي ،‌مرواريدي ، متاليك ، مرمر و ساير تزئينات دراماتيك نيز قابليت جوابگويي به مشتريان اين سبك از هنر مبلمان را به MDF مي‌دهد.

ساخته كابينت و درهاي داخلي ساختمان از MDF مي‌باشد.

روكش وارداتي

روكش‌هاي مختلف به علت تنوع بسيار بالاي آنها از نظر رنگ و نقش (جديد و قديم بودن طرح و رنگ و سفيد يا رنگي بودن ، معمولي يا منحصر به فرد بودن نقش و رنگ ) ، گرماژهاي مختلف ،‌خواص مختلف ،‌نوع چاپ و كاغذ آن ، كشور و شركت سازنده و … داراي قيمتهاي بسيار متنوع و متفاوت هستند. اما بطور كلي از نظر قيمت مي‌توان انواع روكش‌ها را به ترتيب نزولي به اين ترتيب طبقه‌بندي كرد:

1. لامينت‌ها

2. روكش‌هاي ملامينه

3. روكش‌هاي كاغذي

4. روكش‌هاي PVC

منابع تأمين

منابع تامين انوع روكش‌هاي مصنوعي بصورت اصلي منابع خارجي و شركتهاي خارجي هستند. البته بعضي از شركتهاي داخلي داراي خطوط آغشته سازي براي توليد روكشهاي ملامينه و HPL هستند. اين شركتها اقدام به واردسازي كاغذ روكش كرده و عمليات آغشته سازي كاغذ را با رزين‌هاي مورد نظر انجام مي‌دهند. از آنجا كه محصولات صنايع پتروشيمي در ايران از قيمت كمتري برخوردار است اين عمل باعث كاهش هزينه‌ها مي‌شود.

در مورد واردات روكش‌ها و منابع تامين آنها براي واردات ،‌كشورهاي مبدأ در سال 83 به همراه درصد تأمين آنها را مي‌توان به شرح زير نام برد:

در صنعت روكش اغلب كشورهاي اروپايي پيشگام بوده و مخصوصاً كشور آلمان در اين زمينه از فعالان عمده محسوب مي‌شود. در اروپا شركتهاي فعال در زمينه توليد انواع روكش با پيشينه نزديك به يك قرن نيز وجود دارند. بزرگترين منابع تأمين روكش‌ها به تفكيك نوع آنها در سطح جهاني عبارتند از :

شركتهاي مشهور توليد كننده لامينت جهان :

Resopal,Wilsonart,Formica

شركتهاي مطرح توليد كاغذهاي دكور براي روكش ملامينه و كاغذي :

Technocel,Munksjo,Lamigraf,Interprint

شركتهاي مشهور جهان در زمينه توليد و عرضه روكش‌هاي ملامينه :

SWC,DKB,CASCO

شركتهاي مشهور توليد كننده روكش‌هاي كاغذي :

Letron,Surteco

شركتهاي مطرح توليد كننده روكش‌هاي ترموپلاستيك يا pvc :

Benecke,Kaliko,Alkor

شرايط تامين اين نوع روكش‌ها از خارج از كشور و خصوصاً در زمان خريد از شركتهاي سازنده مطرح معمولاً بصورت گشايش اعتبار اسنادي At Sight   بصورت 100% و نيز با زمان تحويل‌هاي بين 8-4 هفته بسته به نوع روكش پس از گشايش اعتبار است.

ميزان استفاده در صنايع مختلف :

همانگونه كه در بخش ابتدايي ذكر شد روكش‌هاي ملامينه بيشترين و وسيع‌ترين دامنه مصرف را در بين ساير روكش‌ها دارند و در مصارف عمومي و تقريباً در تمام مصارف روكش‌كاري سطوح مورد استفاده قرار مي‌گيرند. روكش‌هاي كاغذي و PVC نيز داراي مصارف عمومي بوده و فقط در سطوحي كه انتظار دوام بالايي از آنها نداريم مورد استفاده قرار مي‌گيرند. ضمن اينكه براي روكش‌ كاري پروفيل‌ها و سطوح منقوش و ابزار خورده  انتخاب بسيار مناسبي هستند . روكش‌هاي لامينت نيز براي مصارف بسيار پردوام كاربرد دارند.

در سطح جهاني روكش‌هاي ملامينه داراي بيشترين استفاده بوده و بعد از آن به ترتيب روكش‌هاي چوبي ، روكش‌هاي كاغذي ، رنگ ،‌لامينت‌ها و روكش‌هاي ترموپلاستيك PVC قرار دارند. نسبت مصرف انواع روكشها در جهان به ترتيب زير مي‌باشد :

رديف

نوع واكنش

سهم مصرف به كل

1

روكش ملامينه

33%

2

روكش‌هاي چوبي

27%

3

روكش‌هاي كاغذي

18%

4

رنگ

9%

5

لامينت (HPL)

7%

6

ترموپلاستيك (PVC)

6%

اين تركيب در مورد ايران به ترتيب زير برآورد مي‌شود :

رديف

نوع روكش

سهم مصرف به كل

1

روكش‌هاي چوبي

28%

2

روكش ملامينه

23%

3

لامينت (HPL)

20%

4

رنگ

17%

5

ترموپلاستيك (PVC)

8%

6

روكش‌هاي كاغذي

4%

در تركيب فوق براي ايران درصد مصرف رنگ ، روكش‌هاي چوبي و لامينت‌ها در حال كاهش و درصد مصرف روكش‌هاي ملامينه و كاغذي در حال افزايش است. البته سهم مصرف ذكر شده در بالا براي ايران و جهان مربوط به مجموع روكش‌هاي استفاده شده براي انواع MDF و نئوپان است. از آنجا كه در ايران تقريباً از رنگ و روكش چوبي در صنعت MDF استفاده نمي‌شود لذا اين آمار ، مربوط به صنعت نئوپان بوده و در مورد MDF ميزان مصرف صفر است.

برآورد حجم بازار و روند مصرف روكش‌ها :

در سال 83 مقدار حدود 100/217 متر مكعب MDF وارد كشور شده كه از اين مقدار  000/117 متر مكعب آن روكش شده بوده است. عمده MDF روكش شده وارداتي به كشور به صورت ملامينه است. در واقع در بازار مصرف MDF روكش شده كشور ، MDF روكش شده با روكش چوبي تقريباً وجود ندارد. MDF روكش شده با كاغذ و HPL نيز بصورت محدود مي‌باشند. لذا برآورد مي‌گردد از 000/117 متر مكعب MDF روكش شده وارداتي 000/90 مترمكعب بصورت ملامينه بوده است. مقدار 000/100 متر مكعب MDF نيز بصورت خام وارد كشور شده و در كشور روكش شده است . اكثر اين نوع MDF هاي خام وارداتي نيز با روكش ملامينه روكش مي‌شوند.همچنين MDF توليدي توسط شركت خزر بصورت خام بوده و در داخل كشور با انواع روكش ملامينه ،‌HPL و PVC و كاغذ روكش مي‌شود. برآورد مي‌شود اين شركت در سال 83 مقدار 000/25 متر مكعب توليد داشته است.

لذا در سال 83 مي‌توان تخمين زد حدود 000/180 متر مكعب MDF با روكش ملامينه در كشور در سال 83 به مقدار حدود 000/250 متر مكعب در واقع قريب به 70% بصورت روكش ملامينه مورد مصرف قرار گرفته‌اند.

نرخ رشد مصرف MDF حاكي از رشد بسيار چشمگير مصرف در سالهاي آتي در كشور است. در مورد روكش‌هاي مختلف نيز با توجه به بازار جهاني و سليقه مصرف كننده ،‌مي‌توان پيش‌بيني كرد كه درصد مصرف روكشهاي ملامينه همچنان در سطح بالايي خواهد ماند و حتي بر آن افزوده خواهد شد و با توسعه ساير كاربردهاي MDF از جمله كفپوشها رشد بسيار چشمگير و ناگهاني را در مصرف MDF و MDF ملامينه شاهد خواهيم بود.

بررسي انواع روكش MDF مصرفي در ايران

روكش ملامينه پر مصرف‌ترين روكش مورد استفاده MDF در كشور است ، پس از آن HPL اكثراً توسط سازندگان مبلمان روي MDF خام چسبانده و استفاده مي‌شود. به علت سادگي كار با ورقهاي روكش شده ملامينه به نسبت ورقهاي HPL ،‌از لامينت كمتر استفاده مي‌شود. پس از لامينتها روكش‌هاي كاغذي در رتبه سوم مصرف در صنعت MDF ايران قرار داشته و كمترين ميزان مصرف را روكش‌هاي PVC دارند. با توجه به اينكه بيشتر روكشهاي مصرفي در ايران از طريق واردات تأمين مي‌شود ،‌آمار واردات انواع روكش‌ها تقريباً بيانگر ميزان مصرف خواهد بود. البته ميزان توليد داخلي را نيز بايد در نظر گرفت. از جمله شركتهاي توليدي روكش ملامينه شركت راهان توان است كه ظرفيت توليدي بالايي دارد. اين شركت اقدام به وارد سازي كاغذ خام روكش ملامينه كرده و پس از آغشته سازي آنها با رزينهاي ملامينه و آماده سازي روكش‌ها ، ورقهاي MDF را روكش و به بازار عرضه مي‌كند.

آمار واردات در سال 83 به شرح زير است :

نوع روكش

ميزان واردات (مترمربع)

نسبت واردات

روكش ملامينه

850 ، 252، 15

35/0

لامينت‌ها

680، 720، 16

39/0

روكش‌هاي PVC

863 ، 136،7

17/0

روكش‌هاي كاغذي

781، 816، 3

09/0